Home Blog Møbler Franske barvogne

Franske barvogne

Barbordets historie

Det klassiske barbord – også kaldet barvogn – af messing har en lang historie. Fra sidst i 1800-tallet blev bordet i England og USA mest brugt som tea trolley, men da forbuddet mod alkohol i USA blev ophævet i 1933, blev teen udskiftet med spiritusflasker og diverse udstyr, som man brugte til at mikse drinks med. Vognen blev efterhånden en obligatorisk del af indretningen hos det bedre borgerskab. Når vi ser gamle film fra Hollywood, er der næsten altid et barbord i overklassens dagligstue. Serien Mad Men kom i 2007 og genoplivede barbordets popularitet, ofte var den en del af indretningen i seriens eksklusive kontormiljø.

Også i Europa har barbordet været meget populært og værdsat gennem årene. Særligt i Frankrig, det er her man finder de smukkeste, mest gedigne og velbevarede eksemplarer af barbordet, le chariot de bar. Det findes i dag mange kopier, men de smukke vintage barvogne af messing og glas er yderst eftertragtede og de er efterhånden vanskelige at finde. Konsekvensen er, at opkøberne insisterer på deres værdi, og de er svære (umulige) at forhandle ned i pris.

Design og materialer

De gamle barborde findes i mange forskellige designs. Selve stellet ses i mange forskellige udformninger. Som udgangspunkt har de franske barvogne altid et fint messingstel, enten poleret eller mat. Som regel findes der et håndtag i den ene side foroven. Vognen har oftest fire hjul men findes også med to hjul. Hjulene kan have forskellige størrelser med f.eks. små hjul i den ene side og større hjul i siden, hvor håndtaget er. De fleste vogne har mindst to glashylder og som regel findes der en form for flaskeholder på nederste hylde, som sikrer, at spiritusflaskerne ikke vælter. Glashylderne kan være tonede eller smukt røgfarvede.

Hornbæk Brocantes barborde

I vores sortiment findes barvborde i vidt forskellige stilarter: fra det helt klassiske i messing med glas til det helt minimalistiske, hvor stellet kan være af krom og bordpladerne af spejlglas. Se udvalget af barborde her

Anvendelse

Mange vil sikkert bruge barbordet, som det oftest har været brugt gennem tiderne, nemlig til at opbevare flasker, glas og hvad man ellers skal bruge for at lave drinks. Men det er også meget udbredt, at barbordet bliver brugt på andre kreative måder. Det er flot og dekorativt med en blomstervase eller en plante. Det er fint som sidebord i stuen til at lægge bøger og blade på. Og det er smukt at have stående i en entré til at byde velkommen. Og hvorfor ikke bruge det som ekstra lille bord i køkkenet? Her kan man stille dåser med kaffe og te. Flaskerne med olie, eddike og andre ingredienser til madlavningen kan stå nederst, hvor bøjlen holder flaskerne praktisk på plads. 

Related Post