Home Blog Møbler Rattan møbler

Rattan møbler

Hvad er rattan?

Mange af vores vintagemøbler er fremstillet i rattan. Man taler om rattan-møbler – nogle taler om kurvemøbler – og mange tror, at rattan er det samme som bambus. Der er imidlertid en stor forskel, idet bambus er hult indeni, mens rattan er massivt. Derfor egner rattan sig godt til møbler, da det er stærkt og holdbart og så fleksibelt, at man kan bøje og sno det, uden at det knækker eller går i stykker. Når man fremstiller møbler, bindes stænglerne sammen af strimler fra den afskrællede bark.

Design

Rattanmøbler har sin helt egen personlighed, og ikke to møbler er ens. Flere store møbeldesignere har specialiseret sig i at designe i rattan. F.eks. den franske designer Louis Sognot (1892 -1970), som designede elegante møbler – ofte i en kombination af træ og rattan. Sognot var inspireret af Art Deco, dette gjorde hans design unikt og elegant og samtidigt meget anvendeligt. Italieneren Franco Albini (1905 – 1977) forstod at kombinere det traditionelle italienske håndværk med en ny moderne stil. I 1950 designede han stolene “Margherita” og “Gala”, som begge blev fremstillet i rattan og stadig sælges.

Rattan planterne

Der findes omkring 600 arter af rattan men kun få af dem egner sig til møbelfremstilling. Nogle af dem er klatreplanter eller lianer, som gror op ad andre planter. Rattan kaldes også Manila eller Malacca, nogle taler om manila-møbler. Disse navne stammer fra havnene, hvorfra man udskiber rattan, nemlig Manila og Malacca City i henholdsvis Filippinerne og Malaysia. Ca. 70% af al rattan kommer dog fra Indonesien, nemlig øerne Borneo, Sulawesi og Sumbawa.

Rattanplanterne kan blive mere end hundrede meter lange, og stænglerne bliver kun 2-5 cm i diameter. Det er nemt at høste og let at transportere. Desuden gror planten hurtigere end andet tropisk træ. Desværre er der en tendens til, at rattan trues af overhøstning, idet planterne nogle steder bliver høstet for tidligt og ikke får chancen for at få fat igen, og det kan true økosystemerne lokalt. 

Vedligeholdelse

Rattan bliver smukkere med årene, når det får glød og patina af at blive brugt. Men det kræver, at man passer på møblerne og ikke lader dem stå ude i for meget fugt og kulde. Rattan vedligeholdes ved at man tørrer møblerne af jævnligt med en blød klud. Man må endelig ikke bruge for meget vand, men bare en opvredet fugtig klud – eventuelt med lidt mild sæbe i vandet og eftertørring med en klud opvredet i rent vand. 

Related Post